Šetrné obrábanie našich vinohradov a spracovanie modernými technológiami dalo za vznik tejto kategórie vín, ktoré vas očaria svojou iskrivou sviežosťou a štavnatým ovocným charakterom. Obľúbená voľba každého milovníka vín, ktorý očakáva špičkovú kvalitu za priatelnú cenu.
Odroda Chardonnay pochádza z Burgundska vo Francúzsku, kde sa najviac pestuje spolu s Rulandským bielym v oblasti Burgundska a Alsaska. Farba vína je svetložltá s typickou ovocnou vôňou po jablkách a exotickom ovocí. Chuť Chardonnay je korenistá, plná, extraktívna s dlhšou perzistenciou. Chardonnay je mimoriadne vhodné k morským rybám, mäsovým minútkam a jemným mäkkým syrom...
Odrodový charakter Frankovky modrej nachádzame v plnej vôni po zrelenom ovocí. Jemná ružová farba je v chuti doplnená harmonickými ovocnými tónmi dozrievajúcich čerešní. Odporúčame ho podávať k rôznym úpravám rýb a hydinového mäsa. Je vynikajúce ako aperitív alebo pre spríjemnenie posedení.Vhodná teplota podávania Frankovky modrej rosé je 10-12 °C...
Frankovka modrá je víno sýto červenej farby, ktorá môže prechádzať až do tmavorubínovej s fialovými odleskami. Vo vôni môžeme nájsť lesné ovocie, višne, čerešne, slivky ale aj čokoládu a škoricu. Chuť Frankovky modrej je extraktívna, príjemne korenistá s typickým dlhotrvajúcim vnemom. Víno odporúčame podávať pri teplote 16 až 18° C. Frankovka modrá sa výborne hodí k pečeným mäsám, k zverine, kačici aj husi, ku gulášu, k jedlám z vnútorností, ku koreneným jedlám k vyzretým syrom, k cestovinám v k..
Irsai Oliver je kríženec odrôd Bratislavské biele a Čabianska perla, ktorú v Maďarsku v roku 1930 vyšľachtil Bohn József. Odrodu pomenoval po svojom vnukovi, ktorý sa volal Irsai Olivér. Odroda Irsai Oliver dozrieva koncom augusta. Odroda nie je náročná na pestovanie a vydrží mrazy aj sucho. Používa sa hlavne na výrobu akostných vín. Akostné vína s prívlastkom pri tejto odrode sú menej časté. Víno obsahuje nižšie kyseliny. Víno má výraznejšiu, muškátovú, sviežu arómu. Aromatika je až prenikavá a..
Modrý Portugal je odroda pôvodom z Portugalska.Víno je jasnočervenej farby, s ovocnou vôňou kôstkového ovocia, najmä čerešní a višní. Chuť Modrého Portugalu je šťavnatá, s ovocnosťou červeného bobuľového ovocia, podporená sviežimi kyselinami. Modrý Portugal v mladej ľahkej forme môžete podávať prakticky k akémukoľvek jedlu. Vďaka ľahkosti je ideálnym spoločníkom pri stolovaní...
Pálava je moravská muštová odroda viniča hroznorodého pomenovaná podľa Chránenej krajinnej oblasti Pálava, ktorá vznikla krížením odrôd Tramín červený a Müller Thurgau. Pálava má podobný charakter ako Tramín červený, je plné, harmonické (jemnejšie než Tramín), korenisté a s výraznou arómou.Vo vôni a v chuti Pálavy je možné hľadať korenie, muškát a vanilku. Pre zachovanie príjemnej chuti je nutný dostatočný obsah kyselín. Odroda Pálava sa podobne ako Tramín hodí ku koreneným jedlám, k paštétam, k..
Rizling rýnsky je starobylá, veľmi cenená muštová odroda viniča , určená na výrobu kvalitných bielych vín. Predpokladá sa, že pochádza z územia dnešného Nemecka, konkrétne z údolia rieky Rýn. Akostné vína z odrody Ryzling rýnsky sú vhodné k tučnejším mäsitým pokrmom a údenému, k ľahkej úprave rýb a hydiny. Sladké výbery sú vhodné k dezertom, kabinety k studeným predjedlám a teľaciemu mäsu, neskoré zbery k pstruhom a rybám v rôznych úpravách...
Rizling vlašský alebo vlašský rizling je stará muštová odroda viniča , určená na výrobu bielych vín .Suché vína Rizlingu vlašského sa dobre uplatnia ako aperitív k studeným predjedlám a k celej palete jedál jednoduchej, všednej kuchyne. Hodia sa k zeleninovým jedlám aj zeleninovým polievkam a bielym syrom, na ľahkú úpravu rýb či jemným paštétam, ale aj k šunke a bravčovej pečienke. Ako vínny strik dobre uhasia smäd...
Rulandské biele sa zaraďuje do skupiny burgundských odrôd. Vzniklo pravdepodobne ako púčiková mutácia odrody Rulandské šedé. Vína z odrody Rulandské biele sú chuťovo plné a extraktívne. Aróma Rulandského bieleho pripomína citrusové plody s tónmi lipového kvetu, prípadne iných kvetov. Kyselina by mala byť svieža, súčasne nie príliš drsná, ale príjemná. Rulandské biele sa výborne hodí k mäsitým jedlám, údeným rybám. Zo syrov sa hodia plesňové syry. Prívlastky s vysokým obsahom prirodzeného c..
Červená odroda Svätovavrinecké pochádza z Francúzska, pravdepodobne zo známej vinárskej oblasti Alsasko. V chuti je Svätovavrinecké plné, s príjemnými ovocnými tónmi a zaujímavými štruktúrovanými trieslovinami. Toto víno je vhodné na dlhodobejšiu archiváciu. Zrením vo fľaši získava zamatovú hebkosť a sa stáva harmonickejším. Svätovavrinecké sa hodí prakticky ku všetkým bežným jedlám a syrom. Je vhodné ako doplnok k jedlám z tmavého mäsa a chuťovo výraznejším syrom. Vhodne sa do..
Tramín červený je starobylá muštová odroda viniča , určená na výrobu bielych vín. Je jednou z najstarších pestovaných odrôd, podieľala sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd viniča a je obľúbeným partnerom pri šľachtení nových odrôd.Hlbšie vychladený Tramín červený možno podávať ako pohárik aperitívu. Suchý Tramín červený sa odporúčajú k cibuľovému koláču alebo k údeným rybám.Sladké výbery so zvyškom neprekvaseného cukru sa hodia k syrom s modrou plesňou alebo k ovčím či kozím syrom. V..
Víno odrody Veltlínske zelené je aromatické, s charakterom domáceho ovocia, mandľovou arómou, tónmi lipového kvetu, špargle a zeleného hrášku. Veltlínske zelené má veľmi dobrú chuťovú plnosť a pikantnú kyselinku. Vína z odrody veltlínske zelené sú vhodné na denné stolovanie. Riedené vodou ako vínny strik uhasia smäd. Je možné ich kombinovať so širokou škálou jedál. Mladé sú vhodné k studenému mäsu, omáčkam a slaným predjedlám, vyzreté k hovädziemu, filé z morských rýb a neutrálnym omáčkam...